Ny strategi – erfarenheter och lärdomar

Mörka moln över börsen har inlett det nya börsåret. Ikväll konstaterar jag att OMX30 i år har gått ned -8,09% och OMXSPI -12,49%. Det här var inte oväntat så jag har en period omallokerat till stora värdebolag, industri, bank, hälsovård och energi samt ädla råvaror som hedge. Jag tror att större bolag där vinsten är viktigare än tillväxten tillsammans med bank kommer att vara draglok framöver. De tillväxtbolag jag har kvar nedviktats i portföljen. Mina positioner i ädla råvaror som guld, silver m m som visat sig fungera bra som hedge i nedgångarna. Jag har även testat krypto men detta tillgångsslag följer börsens upp- och nedgångar. Jag provsköt dock i fredags med ta position i fyra tillväxtbolag av fin kvalitet som tappat 25% på en månad. Jag ställde in tight stop/loss eftersom det var stor risk för fortsatt nedgång. Även om de fallit mycket är fallhöjden fortsatt stor. Mycket riktigt, före kl 9,30 idag löstes stop/loss ut för alla bolagen. Med andra ord, jag försökte fånga fallande knivar. Det är många tillväxtbolag som har fallit kraftigt men jag är inte så säker på att det blir en stark återhämtning i de bolagen. Nu tror jag på bolag där fokuset ligger mer på vinsten än på tillväxten. Jag har i stort sett överviktat i de gamla klassiska storbolagen, industribolag och bank. Rapporterna som hittills har kommit ser bra ut och jag tycker att mycket talar för att det blir en bra rapportperiod. Snart kommer oron på börsen att vara över för den här gången. Räntehöjningarna som förväntas komma beror på att ekonomin går bra. Är räntehöjningarna försiktiga kommer TINA att fortsätta att gälla, men i den här nya makroekonomiska miljön med något högre räntor kommer troligen inte tillväxtbolagen vara dragloken, istället blir det bolag som fokuserar på vinst och utdelningar. De mörka molnen som har skuggat börsen i inledningen av året kommer snart att lätta och när vi tittar tillbaka kommer vi endast att se ett litet hack i diagrammet och fundera på vad som egentligen hände i januari 2022. Det stora Vinnaren på lång sikt är troligen den som struntar i ovanstående trender och köper och behåller 😉

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s