Fastighetsbolag tillbaka i Sverigeportföljen

I Sverigeportfoljen har jag saknat fastighetsbolag sedan en tid tillbaka. Bolagens aktiekurser har tagit mycket stryk efterhand som räntor höjts för att stilla inflationen. Marknaden känner en osäkerhet hur detta kommer att påverka bolagen som ofta är högt belånade och hur det kommer att slå på fastighetsvärderingarna i takt med att räntorna höjs. Det har gjort att jag m fl hållt oss borta från svenska fastigheter ett tag. Efter Q2 rapporterna har jag tagit positioner i två fastighetsbolag igen, Castellum och Cibus. Fastighetsbolagen redovisar en rejäl ökning av både hyresintäkter och förvaltningsresultatet under det andra kvartalet, jämfört med året innan. Hyresavtalen är indexkopplade hyresavtal, vilket innebär kompensation för inflation. Cibus handlas till en premie på substansvärdet på 18% och Castellum med en rabatt på 38%. I år ligger Castellums aktie på -34% och Cibus på -37%. Jag vet naturligtvis inte om aktiepriserna är på en nivå där det är rätt att gå in. Jag har har haft fel ingång tidigare när det gäller fastighetsbolag. Jag vet dock att jag aldrig köpt dessa bolags aktier till ett så här lågt pris innan, men självklart är finsieringsförutsättningarna för bolagen helt annorlunda nu än då. Rutger Arnhult, vd Castellum: ”Trots turbulens och oro i vår sektor detta första halvår ser vi en fortsatt stark hyresmarknad med positiv nettouthyrning. Med en belåningsgrad på 38,2 procent och finansiella muskler i form av redan förhandlade bankfaciliteter som täcker alla förfall de kommande 2 åren, samt en kärnaffär med starkt och stabilt kassaflöde, är Castellum väl rustat att möta en kärvare finansmarknad”, säger Arnhult. ( Börskollen) Sverker Källgren, vd Cibus: ”Vi har stor marginal i våra kassaflöden och räntan måste stiga med ytterligare cirka 5 procent-enheter för att vi skall vara nära vår räntetäckningskovenant”, uppger vd Sverker Källgren som också pekar på att bolagets hyresavtal är kopplade till KPI. ”Våra hyresgäster är de största nordiska dagligvarukedjorna, vilka har en stabil ekonomi och verksamhet som levererar bra resultat. Vi ser därför ingen ökad hyresgästrisk i portföljen”, skriver han vidare. ( Börskollen)

Annons

3 reaktioner på ”Fastighetsbolag tillbaka i Sverigeportföljen

 1. Ulf 5 augusti, 2022 / 14:10

  Hej Per
  Hur mkt köper du i taget när du går in med nya innehav,
  har du någon procent av portföljens värde du köper, exempelvis 1%.

  Jag antar att din portfölj är avsevärd så 1% blir nog ändå en hyfsad summa ?

  Har du någon max storlek på ett innehav eller kan du låta bra innehav växa fritt ?

  Gilla

  • Per Gustafsson Ohlin 6 augusti, 2022 / 08:04

   Hej Ulf, bra fråga, en första grundposition brukar ligga på ca 1,5% till 1,75% av totalvärdet av både utlands- och Sverigeportföljen samt likvida medel. Går det bra vill jag komma upp i minst ca 2,5%. Jag har ett absolut tak på 19 % av respektive portfölj avseende ett enskilt innehav. Per

   Gilla

 2. Ulf 6 augusti, 2022 / 11:56

  Hej Per
  Tack för snällt och tydligt svar.
  Jag försöker lära mig något här och där
  och du är frikostig med bra nformation, så tack för det.

  Jag har bara hållt på med aktier några år och mitt eget mål är
  att få ihop en portfölj som ger utdelningar som gör att jag kan leva bättre
  när jag går i pension om 5-10år,
  (berpoende på hälsoläget(och även hur det går med utdelningsportföljen
  ligger en bit under 1 miljon idag) så behövs en del utdelningstillväxt för
  att komma upp i minst 10 000/månad i utdelningar.

  För en nybörjare är läget inte helt lätt med de stora nedgångarna som varit
  och många väntar ju ännu mer i nedgångar nu när räntorna börjar höjas.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s