VIX: skräckindexet – ta tempen på börsen

Häromdagen fick jag fråga om det finns sammanställningar på optioner för att se vad marknaden förväntar sig framöver. Vix är en utmärkt indikator och finns med på min bevakningslista över de viktigaste indikatorerna jag tittar på varje morgon. Vix mäter marknadens förväntningar på volatilitet. Indexet är framåtblickande och visar volatiliteten för S&P 500 (SPX)för de kommande 30 dagarna. VIX beräknas från optionspriserna på S&P 500 och visas som en procentsats. Placerare använder optioner för att skydda (hedga) sig mot plötsliga svängningar. Är Vix högt är marknaden nervös. Det finns några nivåer att utgå ifrån som är bra att ha med sig. Ligger indexet under 20 tolkas det som att marknaden är lugn och riskaptiten hög. 20-nivån är det historiska genomsnittet och kring denna nivå eller lägre så är marknaden ganska lugn. Går det upp till 30 och emot 40 är det dags att vara försiktig. 30-nivåer ser vi ofta i samband med oroliga nyheter på börsen. Över 40 och uppåt innebär skräck på börsen. Idag ligger indexet strax under det historiska genomsnittet 20 vilket indikerar en börs med momentum trots alla makrostörningar och geopolitiska osäkerheter, men vi har många positiva nyheter med fallande räntor och lägre energipriser. Du kan räkna ut ungefärliga dagsrörelser med hjälp av något som heter Rule of 16. VIX mäter sannolikheten för stora rörelser på årsbasis. Det är ca 255 handelsdagar på ett år och när man mäter volatilitet på årsbasis så multiplicerar man svängningarna med roten ur 255, vilket är ungefär 16. Så vi kan räkna baklänges och ta VIX värdet och dividera med 16 för att få ut den ungefärliga dagsrörelsen som man förväntar sig.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s