Swedbank Robur Technology & Robur Trans Global adderas till fondportföljen

Swedbank Robur Technologies och Robur Trans Global adderas sedan en vecka till fondportföljen från en finansiell del av ett arv. Jag delar med mig av min genomgång av fonderna och varför jag behåller båda fonderna tills vidare.

Robur Technology finns på en vanlig depå och har stigit 2314% sedan köp och jag får betala vanlig reavinstskatt om jag säljer. I och med att fonden stigit mer än 400% sedan är det fördelaktigast att använda schablonmetoden vid en eventuell försäljning. Fonden har på fem år stigit med 230% och uppgången förklaras av att de största innehaven är Nvidia, Microsoft, Broadcom, TSM, Apple, Salesforce, ServiceNow, Amazon, Meta och Samsung. Geografiskt är fonden tungviktare i USA på 83% och sedan kommer resten av världen.

(Schablonmetoden innebär att du räknar med ett standardiserat värde på 20% av försäljningspriset som kostnad när du säljer aktier, oavsett det verkliga inköpspriset. Vanlig reavinstbeskattning baseras på den faktiska vinsten – skillnaden mellan inköps- och försäljningspris.)

När det gäller Robur Trans Global är förutsättningarna desamma och även i denna fond har det varit en bra utveckling över tid, 843% sedan köp. Precis som den förstnämnda fonden ligger även denna på en vanlig depå, och det är schablonmetoden som är förmånligast vid försäljning. Fonden har på fem år stigit med 105% och de största innehaven är Microsoft, Alphabet, Mastercard, Accenture, WSP Global, Novo Nordisk, TSM, Trane Technologies, Merck och Unitedhealthgroup. Även denna fonden har övervikt i USA med 63% av innehaven.

Båda fonderna påverkar var för sig min totala allokering avseende geografi och bransch samt storleksmässigt gentemot övriga innehav. Jag behåller båda fonderna, eftersom jag är för närvarande positiv till aktier och jag får en indirekt positionering mot flera aktier som inte finns i laguppställningen. Kortsiktigt kan vi få en sättning på marknaden på grund av bl a den geopolitiska oron i Mellanöstern, men min ambition är att vara lång i båda fonderna. Genom att behålla får jag även avkastning på den del som vid försäljning skall beskattas. Jag bedömer att jag har så pass mycket allokering i Sverige, Europa och övriga världen samt alternativa placeringar att det blir en rimlig balans. Övriga fonder i arvet säljer jag och kan användas för att optimera totalallokeringen.

Lämna ett svar