Min aktievecka 16, makro, indikatorer, Bull eller Bear?, trender och laguppställningen

Till skillnad från förra veckan får vi ganska tunn finansiell makrovecka, men istället kommer det att bli fokus på den upptrappade konflikten i Mellanöstern efter Irans attack mot Israel i helgen. Det blir fokus på rapporterna för Q1 den närmaste tiden. För svensk del har jag ännu inte hört att någon vinstvarning meddelats. Flera bolag är på all-time-high så förväntningarna är höga. Det blir intressant att följa hur marknaden hanterar inflationsframgångarna i Sverige/Europa kontra inflationsmissen i USA. I USA får vi kommande vecka statistik för detaljhandel och industriproduktion som kommer att ge en ytterligare indikation på hur starkt ekonomin går. För svensk del får vi budgetpropositionen imorgon.

CNN:s Fear & Greed index faller från Greed till Neutral 46(61). Även för Swedbanks Fear & Greed index faller indikatorn till Neutral 47(74). VIX har de två senaste veckorna stigit och indikerar både riskaptit och något ökad rädsla 17,31(16,03). Detsamma gäller Taildex: 11,28(11,02). Den amerikanska 10-årsräntan håller sig för tolfte veckan i rad över fyra procent: 4,53%(4,40%). Besvikelsen efter inflationsmissen i USA och ökad geopolitisk oro i Mellanöstern ökar rädslan och driver upp marknadsräntorna. Volatiliteten förväntas öka och jag tror att vi får en återgång till en “smalare” börs där kvalitetsbolag prioriteras och räntekänsliga aktier får vänta på sin revansch.

Efter att jag gjort  flera vinsthemtagningar de senaste veckorna kan det vara klokt att hålla i likviditeten. För nionde veckan i rad trendar samtliga index över sitt MA200. New York-indexet Nasdaq 100 håller ledartröjan med Stockholms breda index i hälarna.

Nästa vecka är det fem bolag som rapporterar; Volvo, ABB, AQ Group, Investor och Mycronic. Dessutom trillar det infyra utdelning från Storebrand, Lundbergs, Fortnox och Intuit samt två årsstämmor för Stellantis och AQ Group. Det sistnämnda bolaget har även x-dag. Det blir med andra ord fullt upp för min del. För tredje veckan i rad är Mycronic bästa trendare följd av Medcap och Novo Nordisk. Det är bara MSCI som är strax under MA200 och riskerar att bytas ut, men jag avvaktar rapporten (23 april) om inte trenden försämras ytterligare.

2 reaktioner på ”Min aktievecka 16, makro, indikatorer, Bull eller Bear?, trender och laguppställningen

  1. Jan Falk 14 april, 2024 / 11:43

    Tack för en trevlig söndags lektyr! Det går bra för din portfölj till skillnad mot mina saltx. 🤗😅

    • Per Gustafsson Ohlin 14 april, 2024 / 13:04

      Tack Janne, vad glad jag blir att du gillar det. Förr eller senare får småbolagen sin revansch också. Nu är det bara hålla i 😉 🙏🏻🤗

Lämna ett svar