Min aktievecka 17, VIX stiger, barometern visar FEAR, BNP, kärninflation och rapporter

Nästa vecka vecka intensifieras rapportperioden, men det blir ändå en hel del makro och vid horisonten överskuggas allt av händelserna i Mellanöstern. Makrohuvudpunkter blir amerikansk BNP-tillväxt för Q1 (torsdag) och PCE-inflationför mars (fredag). Båda indikatorerna blir viktiga för hur marknaden kommer prognostisera kommande makro och räntebeslut från FED. I Europa får vi flash PMI för april för Frankrike, Tyskland och euroområdet som helhet. I Sverige redovisas arbetslöshetssiffror för mars (onsdag) som väntas stiga. Konjunkturinstitutets sentiment (torsdag) förväntas förbättras för både företag och hushåll. PPI (tors) väntas stiga något på grund av högre energipriser, men konsumentvaror förväntas falla med hjälp av en tillfälligt starkare krona under mars.

CNN:s Fear & Greed index faller ner till Fear från Neutral 31(46). För Swedbanks Fear & Greed index hittar jag ingen uppdatering ??(47). VIX har de tre senaste veckorna stigit och indikerar en mix av riskaptit och ökad rädsla 18,71(17,31). Detsamma gäller Taildex: 11,96(11,28). Den amerikanska 10-årsräntan håller sig för trettonde veckan i rad över fyra procent: 4,63%(4,53 %). Nästa veckas rapporter, makroindikatorer och utvecklingen i Mellanöstern blir avgörande för marknaden framåt. Osäkerheten är stor och är det något marknaden ogillar är det osäkerhet, det kommer att bli skakigt.

Stockholmsindexen har tagit över ledartröjan från New York-indexen. På MA200 är trenden fortfarande positiv, men på MA20 generellt negativ. Börsindexen trend påverkar min strategi enligt regelboken. Nedanstående trender föranleder ingen förändring mer än att jag blivit försiktigare.

Nästa vecka är det tretton bolag som rapporterar och det trillar in en utdelning. Mycronic släppte en stark rapport och bekräftade sin position som lagets supertrendare. ABB klättrade upp på en andraplats efter sin starka rapport. Hela laget utom nykomlingen investmentbolaget Spiltan har en positiv trend. Ni som följer mig vet att investmentbolagen är undantagna från MA200-regeln. Jag håller nu järnkoll på bolagens kortsiktiga trend och fyller på eller tar hem lite vinst beroende på omständigheterna, men behåller så länge MA200 är i positiv trend.

Lämna ett svar