Börsmästarna 2021 – tar förlorarna revansch 2022?

Av de börser i världen som jag är aktiv på hade Sverige bäst utveckling på börsen 2021 med en uppgång på +34,9%. Den sista platsen fick Tyskland med en uppgång på +13,9%, kanske blir 2022 Tysklands revanschår? med tanke på de högre värderingarna i mina övriga börser. Inom kategorin Developed Markets är Österrike vinnare med en uppgång på 44,4%. Det är inte så förvånande egentligen då den Österrikiska börsen inte hängde med i uppgången 2020 men fick revansch 2021. Det är imponerande att Nederländerna och Sverige kommer på plats två och tre trots att dessa börser presterade bra under 2020. För Developed Markets är den genomsnittliga uppgången imponerande 24,4%. Inom kategorin Emerging Markets imponerar Tjeckien med en stark uppgång, följt av Förenade Arabemeriten och Saudiarabien. Noteras att Kina intar sistaplatsen för 2021 med en nedgång på -23,4%.Emerging Markets har en genomsnittlig utveckling på låga +1,6%. Här finns stora skillnader mellan länderna. Det är inte bara Kina som är sänke, även Brasilien har backat med -11,5%. Inom kategorin Frontier Markets är Kazaktstan etta följt av Libanon och Sri Lanka. Strax innan årsskiften låg uppgången på över 100% i Kazaktstan men föll tillbaka. I Libanon är ekonomin i kaos så där finns stora varningstecken trots uppgången. Den genomsnittliga uppgången för Frontier Markets är på hela 28,8%. Jämfört med de två andra grupperna är gruppen intressant eftersom  svängningar varit mindre både 2020 och 2021. Hur påverkar detta mig? Det här är inte bara rolig statistik, i all sin enkelhet, en bakåtblick är även ett delunderlag för en framåtblick. Vi som överviktade på den svenska och amerikanska börsen kan betrakta oss som vinnare 2021. Har man dessutom ägt en fond inom Frontier Market har man haft en fantastisk uppgång. Blir det revansch för Emerging Markets och Kina 2022. Inom mina börser där jag är aktiv är frågan om Tyskland och Finland kommer att hämta in eftersläpningen 2022. Jag kommer definitivt att jaga tyska aktiecase aktivare 2022 och även snegla mer mot Finland. Nu äger jag inga fonder, förutom ETF:en XACT högutdelande, men visst blir man sugen på Emerging Markets fond där bla Kina ingår. Det här är enbart egna åsikter i min bloggdagbok och skall inte ses som någon form av rekommendation. Alla åsikter i detta inlägg måste kompletteras med ytterligare analyser.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s