Min aktievecka 5, supervecka med både makro- och rapporthöjdpunkter

Vi har en supervecka framför oss med inflationsbesked, BNP, räntebeslut och rapporter från bl a techjättar. BNP-siffror för december får vi från Tyskland (tisdag) och Sverige (måndag). Det kommer inflationsutfall från Tyskland (onsdag) och Euro-området (torsdag). Centralbankerna i USA, Storbrittanien och Sverige beslutar om räntan. Jag vill också nämna detaljhandelssiffror från Sverige (måndag) och arbetslöshetsstatistik från USA (fredag). Sammantaget får vi en diagnos på den ekonomiska utvecklingen i Sverige och Tyskland. Ekonomin har hittills gått starkare i USA än Europa. Det förväntas att centralbankerna lämnar räntan oförändrad, men får vi se sänkta räntebanor enligt marknadens förväntningar?

CNN:s Fear & Greed index hettar till inför rapporterna och stiger till Extreme Greed 77(72). Swedbanks Fear & Greed index tar rygg och stiger till ökad Girighet 64(58). VIX indikerar fortsatt låg volatilitet och riskaptit 13,26(13,30). Taildex är också fortsatt lågt: 9,53(9,19). Den amerikanska 10-årsräntan håller sig för andra veckan i rad över fyra procent 4,14%(4,13); positivt är att den inte bryter över nuvarande nivå. Tjurmarknaden på Wall Street fortsätter och i Europa ökar optimismen. Men, kommer kommer techjättarna att leverera på rapporterna och kommer centralbankerna att närma sig marknadens räntebanor? Räkna ändå med avkylande rekyler, men jag ser det som köplägen.

Samtliga index trendar återigen positivt på MA200 och den kortsiktiga trenden har stärkts. USA-indexen är på rekordnivåer och överköpta och det kan vara positivt om rapporterna kommer in rätt och Fed är mild i sin kommunikation. Jag blir inte förvånad om centralbankerna i Europa sänker före Fed eftersom ekonomin går starkare i USA.

Det blir verkligen spännande att se rapporterna från Microsoft, Apple, Munters, Medcap, Novo Nordisk, ABB och Holmen. Innan rapportdagen tittar jag alltid över det är läge att ta hem lite vinst, det gäller särskilt om aktien gått starkt. Faller aktien på på rapporten köpet jag sedan tillbaka billigare och stiger den på rapporten är det enda som hänt är att jag tagit hem lite vinst. Topptrendaren Camurus fortsätter trenden och nyemissionen har ytterligare stärkt möjligheterna för tillväxt. I botten hittar vi Alffa Laval där rapporten troligen avgör om bolaget får vara kvar i laguppställningen. Jag sätter punkt här, nu skallu jag ut o springa milen. Trevlig börsvecka!

Lämna ett svar