



I Sverige ligger den senaste inflationssiffrorna på 3,1% och i USA på 6,2%. Med anledning av detta finns det en förväntan om en höjning av ränteläget för att dämpa högkonjukturen. Vilka bolag är vinnare och förlorare vid inflation?
Stigande inflation och räntor är ofta negativt för tillväxtbolagen. De här bolagen är ofta högt värderade och är räntan hög sänks förväntan framtida kassaflöden och aktiepriset faller. Med ökande räntor blir dessutom räntemarknaden ett alternativ till börsen.
Vi får inte glömma att börsen kan gå bra när inflationen stiger. Vinster och inflation går hand i hand. Det här gäller flera industribolag.
Inom industrin kan det vara lättare för företag som säljer vidare till andra företag att höja priserna. Det är knepigare för företag som säljer direkt till kund, t ex Husqvarna. Jag har några företag i portföljerna som har Price Powering, dvs förmåga att föra prisökningar vidare till kunderna utan att marginalen tar stryk. I portföljerna har jag t e x Assa Abloy, Alfa Laval, Lindab och Sandvik.
Vid inflation stiger råvarupriserna och råvarurelaterade investeringar kan vara en hedge till inflationen. Själv har jag ETF:er i Guld, Silver, Platinum och Palladium. Jag inkluderar även mitt gruvinnehav i Boliden och Lucara Diamond och jag har även innehav i underleverantörerna till gruvindustrin; Epiroc och Sandvik.
Leder inflationen till högre räntor blir storbankerna vinnare. Jag gjorde mig tung i bank i början av september av denna anledning. Idag har jag innehav i SEB, Nordea, Swedbank och Handelsbanken i portföljerna. Jag viktade vid denna tidpunkt ned i mina serieförvärvare som gått otroligt bra fram till september. Jag har serieförvärvare/tillväxtbolag kvar i portföljerna med de är betydligt mer nedviktade.
Jag ser även livsmedel, telekom och läkemedel som bra innehav i osäkra tider, dessa bolag har flöden som inte påverkas så mycket av konjunkturen. I mina portföljer återfinns Tele2, Telia, Deutsche Telekom, Axfood, Essity, Novo Nordisk och AstraZeneca.